یکی از نقاط عطف کودک شما در سال اول زندگی او رویش اولین دندان است ، اما دندان درآوردن کودک می تواند یک زمان ترسناک برای والدین باشد. غالباً کودک هنگامی که رویش دندان را تجربه می کند، می تواند عصبی و تحریک پذیر شود. آرام کردن کودک در هنگام رویش دندان می تواند یک کار چالش برانگیز اما قابل کنترل باشد.
در این مرحله وظیفه و مسئولیت شما بهعنوان والدین بیش از پیش خواهد شد. باید بتوانید نوزادتان را آرام کرده و درد او را کاهش دهید تا از این مرحله هم به سلامت گذر کند. شاید نمیدانید چطور باید درد فرزندتان را کم کرده و او را آرام کنید. به جای استرس و دستپاچه شدن، کافی است این مطلب را بخوانید تا در چنین مواقعی با تسلط بتوانید از عهده کنترل اوضاع برآیید.
چه زمانی رویش دندان شروع می شود؟
اولین دندان به طور کلی در حدود 6 ماهگی ظاهر می شود، اگرچه دامنه سنی عمومی برای رویش دندان اول 3 تا 14 ماهگی است. بعضی از کودکان هر بار یک دندان در می آورند، در حالی که برخی دیگر دندانهایی دارند که به صورت جفت یا مجموعه قرار دارند.
علائم دندان درآوردن نوزاد :
برخلاف گفته های برخی از قدیمی ها، هیچ نشانه ای از دندان درآوردن وجود ندارد. تب، آبریزش بینی و اسهال به اشتباه توسط والدین به رویش دندان پیوند خورده است. هیچ یک از این علائم شواهد علمی برای تأیید این ادعا ندارند. علائم رویش دندان در کودک متفاوت است. ممکن است برخی از نوزادان هیچ دردی نداشته باشند، در حالی که برخی دیگر چندین هفته احساس درد و حساسیت می کنند. بسته به سرعت رویش دندان متفاوت است.
درد ناشی از رویش دندان به طور کلی یک درد مداوم و کسل کننده از شدت رشد در چهار روز منتهی به رویش دندان محسوب می شود و سپس به سرعت کاهش می یابد ، مگر اینکه رویش با التهاب مشخص باشد که ممکن است چندین روز طول بکشد.
کودک ممکن است یک یا چند مورد از علائم زیر را نشان دهد که رویش دندان را نشان می دهد:
♦ آب ریزش دهان زیاد
♦ بافت لثه متورم با یا بدون “توده” قابل مشاهده
♦ به طور مکرر مالش چشم ، گونه یا گوش های خود را انجام می دهد
♦ امتناع از خوردن غذا و …
♦ بی قراری
♦ عدم توانایی در خوابیدن / بیقراری در زمان معمول خوابیدن
♦ اصرار مداوم به جویدن چیزهای جامد
♦ مالیدن لثه / گاز گرفتن / مکیدن
♦ کمی افزایش دما (اما تب ندارد)
این علائم ممکن است به معنای چیزهای دیگری نیز باشد ، اما ترکیب دو یا چند مورد از این علائم بیشتر از حد ممکن علائم دندان درآوردن کودک باشد.
آرام کردن درد رویش دندان نوزاد :
اگر کودک دندانپزشک شما آرام نمیگیرد، این نکات ساده را در نظر بگیرید:
• لثه های کودک خود را مالش دهید. برای مالیدن لثه کودک از انگشت تمیز یا گاز مرطوب استفاده کنید. این فشار می تواند ناراحتی کودک شما را کاهش دهد.
• آن را خنک نگه دارید. یک قاشق سرد یا پستونک سرد می تواند برای لثه های کودک تسکین دهنده باشد. برای جلوگیری از پوسیدگی، این مواد را در مواد قندی فرو نکنید.
• حمام گرم و تکان دادن آرام ممکن است به آرامش کودک نیز کمک کند.
• میتوانید یک تکه سبزی سرد مانند هویج به نوزادتان بدهید تا به آن گاز بزند. اما مراقب باشید! اگر نوزاد یک تکه کوچک از هویج را گاز بزند و بخواهد قورت دهد، این احتمال وجود دارد که دچار خفگی شود.
چگونه می توانم از دندانهای جدید نوزادم مراقبت کنم؟
روزی دو بار یک پارچه تمیز روی لثه های کودک خود بمالید (بعد از تغذیه و قبل از خواب) این پاکسازی می تواند باقی مانده مواد غذایی و باکتری ها را در دهان کودک شما از بین ببرد.
هنگامی که اولین دندانهای کودک شما ظاهر شد، از یک مسواک کوچک و نرم استفاده کنید تا دندانهای او را دو بار در روز تمیز کنید.
همچنین زمان آن است که در مورد معاینات منظم دندانپزشکی فکر کنید. انجمن دندانپزشکی آمریكا و آكادمی دندانپزشكی اطفال آمریكا توصیه می كنند كه نخستین ملاقات دندانپزشك كودك را در اولین سالگرد تولدش انجام دهید.
به یاد داشته باشید، مراقبت منظم از دندان در کودک کمک می کند تا طول عمر دندان ها و لثه های شما زیاد شود.
دندانهای شیری مجموعهٔ اولیهٔ دندانی شامل ۲۰ دندان هستند که بهتدریج دندانهای دائمی جانشین آنها میشود.
تعداد دندانهای شیری ۱۰ عدد در هر آرواره است که به مرور میافتند و ۳۲ عدد دندان دائمی جای آنها را میگیرند. تکامل این دندانها از دوره جنینی آغاز میشود و بعد از تولد در سنین شش ماهگی در میآیند و تا سن دو و نیم سالگی تکمیل میشوند.
هر انسان در زندگی خود. دو سری دندان (دندانهای شیری و دندانهای دائمی) و سه دوره دندانی (شیری. مخلوط و دائمی) دارد. از حدود ۶ ماهگی که اولین دندان شیری در دهان نوزاد رویش میابد. تا سن ۶ سالگی که اولین دندان دائمی در دهان میروید را دوره دندانی شیری میگویند. در این دوران فقط دندان شیری در دهان وجود دارد. از ۶ تا ۱۲ سالگی به تدریج دندانهای شیری جای خود را به دندانهای دائمی میدهند. این زمان را دوره دندانهای مخلوط میگویند. در حدود ۱۲ سالگی که هیچ دندان شیری در دهان وجود ندارد و فقط دندانهای دائمی در دهان هستند. تا پایان عمر را دوره دندانی دائمی مینامند. البته زودتر درآمدن یا تأخیر در رویش به مدت چند ماه طبیعی است؛ ولی اگر این تأخیر بیش از ۹ ماه گردد باید به دندانپزشک مراجعه نمود.
شمار دندانهای شیری ۲۰ عدد است یعنی کودک در هر فک ده دندان دارد و این ده دندان در دو نیمه راست و چپ به صورت قرینه قرار دارد. نام این پنج دندان از خط وسط به طرف عقب عبارتند از :دندان پیش میانی؛ که بهطور قراردادی با حرف A نشان داده میشود.
تعداد و نوع دندانها در فک بالا و پائین یکسان است. در هر فک نیز تعداد و نوع دندانهای نیمه راست و چپ مشابه هستند.
سازمان بهداشت جهانی پوسیدگی دندانها در سنین كودكی را به عنوان يک مشکل سراسری و با شیوعی بین ۶۰ تا۹۰ درصد اعلام کردهاست، بر اساس اطلاعات آماری مربوط به کشورهای اروپایی، ۶۱ درصد کودکان ۶ تا ۱۲ ساله حداقل يک دندان پوسیده دارند.
پوسیدگی دندان شیری یک بیماری شایع و مضر برای سلامت دندان های کودک است و در صورت عدم درمان ، پوسیدگی می تواند تا جایی پیش رود که باعث از بین رفتن دندان های کودک شود و تأثیر جبران ناپذیری بر سلامت عمومی کودک داشته باشد. طبق داده های ارائه شده توسط CDC ، بیش از ۴۲٪ کودکان بین ۲ تا ۱۱ سال دارای حفره در دندان های خود هستند. شاید جالب باشد بدانید، میزان گزارش های مربوط به وجود حفره در دندان های کودکان ۵ برابر بیشتر از آسم و ۲۰ برابر بیشتر از بیماری دیابت است.
در رابطه با رویش و افتادن دندانهای شیری در کودکان در فرهنگ مناطق مختلف ایران باورها و آداب و رسوم خاصی وجود دارد. در میان مردم کرد و در منطقۀ کرمانشاه، برای اینکه دندانهای شیری کودک به آسانی دربیاید، نوعی آش درست میکنند که در زبان کردی جنوبی به آن «دگان روکانه» گفته میشود. در برخش مناطق کردنشین و در استان کردستان به این آش دانه کولانه نیز گفته میشود.در گذشته این باور در میان مردم آن مناطق وجود داشت که کودکی که هنوز دندان درنیاورده را نباید سوار الاغ کرد، و گفته میشد که این کار سبب میشود دندانهای او مانند الاغ رشد کند. رسم دیگر در میان کردهای جنوب کردستان ایران در میان مردم کرمانشاه، ایلام و شمال لرستان این است که در هنگام افتادن دندانهای شیری، آنها را روی بام خانهای میانداختند که زن حامله داشت و در هنگان پرتاب میگفتند «گهنهگه بچوو، زهڕینه بهورهو» (ای بد، برو؛ طلایی برگرد.) و این باور وجودداشت که این کار باعث میشود کودک دندانهای بهتری دربیاورد.
در دیجی سیتی چه خبره ؟
Digiciti اینک در آستانهی راه فعالیت، با گسترهای از کالاهای متنوع برای تمام اقشار جامعه و هر ردهی سنی، برای کاربران خود «تجربهی لذتبخش یک خرید اینترنتی» را تداعی میکند. «ارسال سریع»، «ضمانت بهترین قیمت» و «تضمین اصل بودن کالا» سه اصل اولیه است که Digiciti از نخستین روز تاسیس سعی کرده به آن پایبند باشد و با رعایت این سه اصل، حوزههای تازهای را در فروش کالا و خدمات، به دایرهی فعالیت خود افزوده است. گسترهای به وسعت کالای دیجیتال (موبایل، تبلت و کتابخوانها، لپتاپ، کامپیوتر و لوازم جانبی، دوربین، صوتی و تصویری، ماشینهای اداری و لوازم جانبی کالای دیجیتال)، لوازم خانگی (لوازم برقی، آشپزخانه، سرو و پذیرایی، دکوراتیو، خواب و حمام، شستوشو و نظافت و ابزار)، زیبایی و سلامت (عطر، لوازم آرایشی، لوازم بهداشتی، لوازم شخصی برقی، ساعت، زیورآلات، ابزار سلامت)، فرهنگ و هنر (کتاب و مجلات، لوازمتحریر، صنایع دستی، آلات موسیقی، موسیقی، فیلم، نرم افزار و بازی و محتوای آموزشی) و ورزش و سرگرمی (لوازم ورزشی، اسباب بازی، تجهیزات سفر و کفش ورزشی)؛ از برندهای متنوع، متعدد و سرشناس جهانی همچون اپل، سونی، سامسونگ، الجی، اچپی، کانن، بوش، نایک، آدیداس، نیوا و … Digiciti با آغاز فعالیت، با داشتن مراکز توزیع در استان تهران، امکان تحویل کالا را بهصورت رایگان (در مورد خریدهای بیش از دویست هزارتومان) در همان روز ثبت سفارش فراهم کرده است.
گرد آوری : دیجی سیتی