پس از گذر از پیک هفتم و پیک ششم کرونا در کشور و فروکش کردن تعداد مبتلایان و صفر شدن آمار کشتههای روز کرونا برای چندروز، برخی گمان کردند کرونا تمام شده و به زودی جشن پایان کرونا را خواهیم گرفت. کاهش آمار ایران در حالی بود که کشورهای اروپایی و آمریکایی خود را برای مواجهه با موج جدید کرونا و پیک هشتم آماده کرده بودند و روند افزایشی در این کشورها مشهود بود.
حالا در اول دی ماه 1401 رفته رفته مبتلایان در ایران نیز رو به افزایش است و رنگ بندی شهرها از آبی در حال تغییر به زرد و نارنجی هستند، و خبرها وقوع پیک جدید را هشدار میدهند.
دبیرکل سازمان بهداشت جهانی در گفتگوی اخیر خود ذکر کرد: موارد ابتلا به کرونا در 110 کشور جهان درحال اوج گیری است و موارد ابتلای جهانی 20 درصد افزایش داشته و تعداد فوتیها نیز روند صعودی دارند. در هفته اخیر در کشور فرانسه آمار مبتلایان افزایش 54 درصدی داشته و مقامات، آغاز موج هفتم کرونا در این کشور را اعلام کردهاند. از زمان شیوع ویروس کرونا تا به حال، این ویروس جهشهای زیادی داشته که باعث ایجاد سویههای جدید و شگفتی متخصصان شده است. به تازگی جهشهای جدیدی از ویروس کرونا در کشور چین دیده شده است، که خبر از شناسایی یک جهش ژنتیکی جدید و شکل گیری سویه ای به نام XBB میدهد.
سویه جدید (XBB) ترکیبی از زیر سویه های BA.2.10.1 و BA.2.75 است. به گفته برخی متخصصان، دادههای موجود در مورد نحوه پیشرفت این سویه جدید نشان میدهد که تفاوتهای اساسی در شدت بیماری بین سویههای قبلی، و سویه جدید XBB وجود دارد. شواهد اولیهای وجود دارد که نشان میدهد در مقایسه با سایر زیرشاخههای امیکرون، خطر عفونت این سویه جدید بیشتر است. موارد عفونت مجدد در درجه اول محدود به کسانی بود که عفونت اولیه در دوره قبل از Omicron داشتند.
همانطور که قابل پیشبینی بود، بعد از دوره سکون چندماهه، سناریوی رخ داده در چین حالا در کشور ایران هم در حال وقوع است. زیرسویههای BA.1 BA.2 همچنین امیکرون از نیمه اول تیرماه1401 همراه با پیک هفتم در ایران را آغاز کردند. اما به گفته برخی کارشناسان حوزه بهداشت، احتمال ورود زیرسویه جدید که XBB نام دارد، به کشور بسیار بالا است و تعطیلات سال جدید میلادی نیز در ورود آن بیتاثیر نیست.
دکتر مینو محرز در 6 دی ماه 1401، هشدار داد و گفت سال ۹۸ که کرونا وارد کشور شد، دقیقا در ایام تعطیلات سال جدید میلادی بود و تعداد زیادی از افراد تبعه کشور چین که در ایران زندگی میکردند، برای سال نو به کشورشان رفتند و هنگام بازگشت، بیماری کووید را به کشور ما آوردند. اگرچه تعداد مبتلایان کمتر از پیک هفتم با زیرسویههای BA.1 BA.2 خواهد بود، اما موارد بستری و فوتی نسبت به ابتلا بیشتر خواهد شد. پزشکان معتقدند توانایی این سویه در آلوده کردن و شدت درگیری بیشتر از سویههای قبل خواهد بود.
طبق آمار اعلام شده توسط وزارت بهداشت، در تاریخ 4 دی 1401 تعداد مبتلایان جدید در کشور 63 نفر و متاسفانه یک فوتی بوده است. تعداد، شهرهای نارنجی 3 عدد، شهرهای زرد 76 عدد و شهرهای آبی 369 عدد میباشد.
به گفته برخی متخصصان و کارشناسان حوزه بهداشت چینی، علائم سویه XBB تفاوتی با گونههای قبلی ندارند. این علائم شامل موارد زیر است.
به گفته محققان و پزشکان متخصص، از علتهای اصلی شیوع دوباره ویروس کرونا و وقوع پیک هشتم، کاهش تدریجی ایمنی زایی واکسنهای تزریق شده است. همچنین برخی معتقدند مقاومت واکسن های تزریق و تایید شده، نمیتواند مانع ابتلا به جهشهای جدید شوند. البته این به معنی عدم تزریق دوز بوستر واکسن کرونا نخواهد بود. به گفته وزارت بهداشت و همه پزشکان و متخصصان به جهت پیشگیری از وقوع پیک هشتم کرونا، بر تزریق دوز سوم و دوز چهارم واکسن کرونا اتفاق نظر دارند.